Urzica

Urzica, o plantă prietenoasă

Plante Sănătate

Sharing is caring!

   Cunoscuta si sub denumirea de urzica mare, urzica mica, urzica creata, oiștea , urzica (Urtica Dioica) a fost folosita încă din preistorie. Exista diverse dovezi arheologice care susțin aceasta afirmație. Spre exemplu, într-un mormânt din  Danemarca, s-a descoperit o țesătura din aceasta planta care datează din epoca bronzului. Exista dovezi ca in epoca neolitica, tulpina urzicii a fost utilizata pentru a face sfoara. De asemenea, este un fapt cunoscut ca trupele romane ale lui Cezar au adus urzica din Anglia.

Urzica este o planta sălbatică care trăiește in zonele necultivate de câmpie, deal sau munte din Europa, America de Nord, Africa si Asia.

Despre puține plante poți spune ca reprezintă o soluție pentru aproape tot ce te doare, dar in cazul urzicii este adevărat așa cum vom vedea puțin mai jos.

Este foarte importanta prin conținutul sau bogat in vitamine, substanțe proteice, azotoase, glucide, acizi, săruri minerale, clorofila, având toți aminoacizii esențiali. Datorita acestui conținut ea se întrebuințează pe scara larga in medicina, industria farmaceutica si ca aliment.

De la urzica se folosește atât partea aeriana cat si rădăcina, fiind disponibilă într-o gama larga de medicamente de la frunze uscate, la unguente, tincturi, remediile homeopatice si extracte din plante.

Cum o recunoști?

Urzica este o planta erbacee, care creste pana la 150 cm înălțime cu tulpini drepte, cu 4 muchii, acoperite cu frunze opuse, dințate pe margini. Atât tulpina cat si frunzele sunt prevăzute cu peri urzicători. Frunzele au forme ovale, lanceolate sau cordate, dințate pe margini Urzica are flori femeiești si bărbătești așezate pe tulpini diferite (dioica).

Acțiuni terapeutice:

Planta are utilizări terapeutice in medicina umana si veterinara, culta si tradiționala. Principiile active din planta au un spectru foarte larg de utilizare:

  • frunzele de urzica sunt folosite pentru a trata simptomele dureroase de artrita, guta, reumatism, precum si fibromialgie si tendinita. Acțiunile sale diuretice alcalinizează si eliberează acidul uric la nivelul articulațiilor ceea ce duce la  eliminarea durerii la pacienți ce suferă de guta;
  • urzica oferă una dintre cele mai bogate surse de clorofila si este un constructor de sânge valoros activând procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor, trombocitelor;
  • este unul dintre cele mai puternice surse de fier din regnul vegetal ceea ce o face un excelent remediu pentru combaterea anemiei si oboselii;
  • aceasta planta mai conține vitamina K, cu acțiune hemostatica, oprind sângerarea;
  • frunzele sunt o sursa de histamina, care ajuta la reducerea simptomelor in orice reacție alergica, inclusiv rinita alergica, urticarie si dermatita alergica;
  • tot in frunze se găsește serotonina, care acționează ca un neuro-transmitator la nivelul sistemului nervos central si este util pentru a elimina simptomele de stres, anxietate, nervozitate, depresie, insomnie si tulburări de alimentație;
  • stimulează secreția de melatonina, un antioxidant ce acționează asupra sindromului oboselii cronice, a depresiei si insomniei;
  • urzica este indicata pentru femeile gravide deoarece protejează împotriva sângerării si întărește fătul si pentru cele care alăptează fiind un stimulent natural al lactației;
  • este adesea folosita in tonice pe baza de plante pentru a elimina fibroame si a regla fluxul menstrual;
  • reduce simptomele sindromului premenstrual, elimina estrogenul in exces;
  • remediu natural pentru infertilitate ;
  • urzica este un real sprijin al tactului urinar la ambele sexe- ceaiul acționează ca un diuretic natural, creste fluxul urinar si ajuta la descompunerea pietrelor de la rinichi. Acționează ca un decongestionant pelvian si reduce o prostata mărita;
  • are efect stimulator asupra scalpului si ajuta la creșterea si regenerarea firului de par si la restabiliră culorii originale. De asemenea combate mătreața;
  • ceaiul de urzica ameliorează eczeme si acnee si elimina negii;
  •  frunze de urzica sunt eficace in reducerea simptomelor tactului digestiv, de la reflux de acid, excesul de gaze, greața, colita si boala celiaca;
  • este eficienta pentru dureri de gat, sângerări nazale si ulcerații la nivelul gurii;
  • reduce si previne gingivita;
  • fluidifica secrețiile bronhice si favorizează eliminarea lor prin expectorație;
  • este utila in tratamentul Alzheimer;
  • previne urinarea pe timp de noapte la copii;
  • distruge viermi intestinali si paraziți;
  • sprijină sistemul endocrin, inclusiv tiroida, splina si pancreasul;
  • adjuvant in diabetul zaharat;

Mod de administrare:

Urzica se folosește atât intern cat si extern, sub forma de:

  1. Infuziedin 1 lingura de frunze uscate Ia 200 ml de apa clocotita; se infuzează 10-15 minute,

Intern– : se strecoară, se îndulcește si se beau 2-3 ceaiuri pe zi pentru a combate hemoragii interne, dizenterie, indigestii, cancer stomacal, bronșite, dismenoree, litiaza renala, uremie, diabet zaharat, hidropizie, avitaminoze, anemie, eliminarea toxinelor din corp

Extern-se face gargara in tratarea stomatitelor, gingivite, amigdalite si afte, având acțiuni antiinflamatoare

  1. Decoct

Intern: 1-2 lingurițe de pulbere din rădăcini uscate Ia 250 ml de apa rece; se fierbe 5 minute, se infuzează, se strecoară si se beau 1-2 cești pe zi cu efecte in enterite, ascita, hemoragii interne, hemoroizi, astm bronsic, metroragii (hemoragii intre menstre si după naștere), obezitate, sciatica, reumatism, guta, enurezis Ia copii.

Extern: 250 g de rădăcini + herba de urzica, uscata si mărunțita, Ia 5 litri de apa; se fierbe 30 de minute, se Iasă Ia răcit pana Ia călduț, se strecoară si se citește parul după ce a fost spălat cu apa calda si săpun

Extern: 100 g de frunze uscate + 100 g de rădăcini care se fierb 30 de minute in 500 ml de apa + 500 ml de oțet; după răcire se strecoară si se folosește seara, înainte de culcare, ca frecție pentru regenerarea pielii Ia cop

  1. Sucdin frunze proaspete, mojarate si stoarse, din care se beau 2-3 lingurițe pe zi cu efecte diuretice si hemostatice in boli de rinichi si vezica urinara, hemoragii, hemoptizie, epistaxis (sângerări din nas). Se poate consuma cate ½ pahar dimineața si seara, timp de 10 zile cu indicații in leucoree, anemie si hemoragii uterine. Uz intern
  2. Salata de urziciasociata cu păpădie sau lactica, adăugând puțin ulei si lămâie.- Uz intern
  3. Macerat din frunze de urzica + nuc + mesteacăn ținute in apa clocotita 1-2 ore; se clătește parul după spălare, având proprietăți tonifiante si de oprire a căderii.- uz extern
  4. Tinctura de urzicadin 100 g de frunze sau rădăcini uscate Ia 300 ml de alcool de 70°; se astupa bine, se lasă Ia macerat 10-14 zile (Ia soare sau in loc cald), se agita zilnic pentru uniformizare si se strecoară in sticluțe colorate. Se diluează 3-4 linguri de extract alcoolic in 200 ml de apa călduța si se fac frecții Ia rădăcina parului, in caz de alopecie.- uz extern
  5. Bai de urzicadin decoct cu 200 g de herba si rădăcini uscate Ia 5 litri de apa; se face baie generala sau locala in caz de dureri reumatice si de sciatica, in combaterea erupțiilor tegumentare si pecingine iar ca baie de picioare (timp de 20 minute) in tratarea ulcerelor varicoase si in prevenirea amputării piciorului in caz de arteriopatie periferica si Ia tratarea epidermofiției interdigitale (ciuperca intre degete).- uz extern
  6. Pulberedin frunzeuscate, consumate cate 5 g zilnic, cu 30 de minute înainte de masa principala; se tine sub limba 7 minute si apoi se înghite cu putina miere.- uz intern

Pulbere din amestec de frunze uscate de urzica + dud + nuc + teci de fasole (in parți egale) din care se iau 5 g, se țin sub Iamb 7 minute si se înghit neîndulcite in tratamentul diabetului zaharat- uz intern;

  1. Cataplasmadin frunze verzi, zdrobite cu putina sare si aplicate pe gangrene, ulcere putride sau înțepături de viespi, albine si bondari.- uz extern

Precauții si contraindicații

Frunzele urzicii nu au, practic, efecte adverse si contraindicații, fiind considerate printre cele mai sigure remedii vegetale cunoscute, deoarece folosirea lor, atât ca alimente, cat si ca medicamente este foarte îndelungata si bine observata. Singurele rețineri in administrarea urzicii proaspete sunt in cazul persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicație, caz in care conținutul ridicat de vitamina K al acestei plante determina o creștere a vitezei de coagulare. Urzica uscata poate fi administrata însă fără teama in aceste afecțiuni.
Rădăcina de urzica nu are efecte adverse majore si poate fi administrata oricui, cu excepția gravidelor si femeilor care alăptează, care pot consuma, in schimb, frunzele urzicii.

Totuși se recomanda sa:

* porți întotdeauna mânuși groase, când umbli cu urzicile, pentru a-ti proteja mâinile; iritațiile provocate de atingerea cu urzica pot fi calmate repede daca se freacă locul respectiv cu un cub de gheata sau frunze de ștevie.
* nu mance urzicile crude, nespălate; evita frunzele mature, pline de oxalati de calciu;
* nu folosești planta in cantități mai mari decât cele culinare daca ești însărcinata;
* te asiguri ca dieta ta conține suficient potasiu, daca le consumi regulat;

Retine ca:
* Administrarea de doze foarte mari provoacă: iritația urticaria na a pielii, o excitație circulatorie cu reacție dureroasa a splinei si febra, scăderea PH-ului urinar, diminuarea secreției lactate, dureri reumatoide, etc.
* Datorita acțiunii diuretice, utilizarea prelungita a urzicilor poate duce la un dezechilibru electrolitic.

Colectarea, pregătirea și uscarea urzicilor:

Cea mai buna perioada pentru colectarea urzicilor este începutul sezonului, din februarie pana in aprilie. Plantele tinere, de pana la șase centimetri înălțime, pot fi utilizate in întregime. De regula urzicile cules in acest stadiu se utilizează in stare proaspăta.

Plantele mai in vârsta se culeg după înflorire din mai pana in octombrie.

Uscarea se face in strat subțire, fie pe rame in aer liber, fie pe hârtie in șoproane, încăperi aerisite, poduri acoperite cu tabla, la umbra – deoarece lumina le decolorează. După uscare se păstrează in pungi de hârtie sau săculețe de pânza.

Rădăcinile de urzica se colectează fie primăvara (martie-mai), fie toamna (septembrie-noiembrie), se spală si se lasă la uscat la soare, iar pe vreme umeda in locuri acoperite dar bine aerisite. Randamentul la uscare: -pentru frunze: 4,5-5,5/1 – pentru partea aeriană: 6-7/1; pentru rizomi cu rădăcini: 4-5/1.Dupa uscare acestea devin casante. Se depozitează in săculețe de pânza.

 Alte utilizări:

  • Frunzele de urzica se utilizează pentru extracția pigmenților clorofilieni si carotenemii.
  • Vopsitorie: rădăcina si pârțile aeriene – pentru vopsitul in galben.
  • Fibrele din urzici se foloseau si încă se mai folosesc ca fibre textile, ca si inul sau cânepa,  materialul rezultat fiind mai aspru decât bumbacul dar foarte rezistent;
  • Zootehnie: se utilizează ca furaj in hrana vacilor, pentru sporirea producției de lapte si in hrana cailor cu boli urinare si reumatism. Urzicile fierte si amestecate cu tarate de grâu si lapte bătut se pun in hrana bobocilor de rata, a puilor de găina si de curca si a purceilor, pentru stimularea creșterii
  • Alimentație: folosite primăvara, ca fortifiant al organismului; Sunt bogate in vitaminele A,C, fier (conțin mult mai mult decât spanacul), potasiu, mangan si calciu.  Urzicile proaspete au pana la  25% proteine, o cantitate foarte mare pentru un aliment-frunza, ceea ce le recomanda ca piesa de baza într-o dieta vegetariana.
  • In gradina: încurajează insectele ‘benefice’, adică pe cele care mănâncă ‘dăunătorii’ din gradina de legume. Sunt bogate in nitrogen, fiind astfel folosite ca un activator de compost. Lichidul obținut prin macerarea lor in apa timp de câteva zile este un fertilizator bogat in magneziu, sulf, fier si fosfor.

Avertisment
Deoarece urzica poate produce reacții adverse si poate interacționa cu alte medicamente si tratamente naturale, consultați medicul specialist înainte de a o utiliza.

Prima mea amintire despre urzica are forma tocanei de urzici cu oua ochiuri si cu mămăliga, Era specialitatea bunicii mele din partea tatei. Ne exaspera primăvara:) Rețeta a fost preluata de mama si mai târziu am început s-o prepar si eu familiei mele, pentru ca soțul meu este practic îndrăgostit de ea.

Apoi am descoperit ceaiul de urzica si, de curând, urzica proaspăta in salata.

Sunt curioasa care este experiența ta. Povestește-mi-o, te rog, intra-un comentariu mai jos, sunt dornica de a încerca noi modalități de a folosi urzica.

Sursa: www.infuziedesanatate.ro

 

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.