struguri

Strugurii- mari beneficii pentru sănătate

cultura Sănătate

Sharing is caring!

Strugurii- mari beneficii pentru sănătate

     Strugurele este unul dintre cele mai cultivate fructe din lume, cu 68 milioane de tone produse în 2010 potrivit statisticilor, variind de la ciorchini cu boabe mici la boabe de mărimea unei mingi de ping-pong. Strugurii fiind apreciați pe tot pământul, așa cum se afirmă în Wikipedia.

Găsim  menționat în Biblie că în  apropiere de Hebron, au găsit o vie cu struguri atât de mari, încât a fost nevoie de doi dintre ei ca să ducă un singur ciorchine, probabil în jur de 40 de kg.

Beneficiile sunt uimitoare consumului de struguri. Se pare că resveratrolul, această substanță cu efect antioxidantă, declanșează producerea unui hormon numit adiponectină care protejează vasele de sânge împotriva inflamațiilor, crește toleranța la glucoză, îmbunătățește funcția de producere a insulinei și împiedică instalarea sindromului metabolic și a afecțiunilor cardiace. Un adevărat aliat împotriva cancerului.

Strugurii sunt, după portocale, cele mai cultivate fructe de pe pământ. Atât pentru sănătate cât și pentru frumusețe, strugurii sunt niște fructe cu adevărat remarcabile!

Strugurii sunt foarte bogați în fibre și minerale, drept pentru care sunt un veritabil laxativ. Datorită acestui lucru, ei au proprietăți puternic purificatoare, diuretice și depurative, fiind recomandați în special persoanelor care suferă de constipație și balonare sau celor care vor să urmeze o cură de detoxifiere.

Bogați în energie

Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe, având un aport de 72 kcal/100g, aproape cât smochinele, dar mai puțin decât bananele. Conținutul bogat în glucide este foarte bine asimilat de organism, mulțumită prezentei vitaminei B, ceea ce duce la o funcționare corectă a sistemului muscular și nervos. Strugurii sunt așadar un furnizor important de tonus, având mari adepți printre copii și sportivi.

Buni pentru inimă și ficat

Strugurii stimulează funcționarea ficatului și, totodată, sunt buni și pentru inimă. Mulțumită polifenolilor, strugurii negri protejează inima și previn formarea cheagurilor de sânge.

Așa că, dacă treci printr-o perioadă de surmenaj, dacă vrei să îți detoxifici organismul, dacă vrei să îţi întăreşti sistemul imunitar, dacă ai nevoie de un randament fizic și intelectual mai bun, în caz de astenie, convalescență, poți apela cu încredere la o cură de struguri!

O precizare importantă: strugurii trebuie consumați cu tot cu coajă pentru a avea efectele terapeutice scontate. Oricât vi s-ar părea de amăruie, înecăcioasă ori neplăcută la gust, acceptați ideea că trebuie să mestecați bine și să înghițiți această coajă. De ce? Pentru că în coajă, în micul strat gelatinos dintre ea și pulpa fructului se află cele mai valoroase substanțe sub aspect terapeutic.

Dacă vrem să profităm din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine să mestecăm și sâmburii, care conțin un ulei gras ce reduce colesterolul și menține sănătatea vaselor de sânge. Strugurii conservați (sub formă de comport de exemplu) păstrează sub 10% din proprietățile curative ale celor proaspeți, iar vinul, sub 6%, așa încât cei care decid să urmeze o cură cu struguri trebuie să știe că nimic nu substituie forța unui strugure proaspăt, „adevărat”. În comerț găsim ulei de sâmburi de struguri, fiind indicați pentru scăderea colesterolului așa cum se menționează mai sus.

Struguri – beneficii pentru siluetă

Cei care doresc să slăbească în această perioadă trebuie să afle că strugurii sunt un aliat imbatabil împotriva excesului ponderal. Iată în ce constă o cură cu struguri: se începe cu o perioadă de încălzire de 3 zile, în care se consumă progresiv o jumătate de kilogram de struguri în prima zi, un kilogram în a doua, ajungând la 1,5 kilograme în cea de-a treia zi.

După aceste zile în care ne obișnuim digestia și metabolismul cu strugurii, urmează 5 zile în care se consumă numai și numai struguri, ca atare sau sub formă de must. După ultima zi de cură ne obișnuim gradat cu alimentele normale, consumând mai întâi infuzii de plante îndulcite cu miere și alimente ușoare (supe de legume, cartofi fierți sau copți etc.), ajungând ca în 3-4 zile să se revină la alimentația normală.

Cura cu struguri este recomandată pentru eliminarea rapidă a kilogramelor nedorite (între 3-5 kilograme), a toxinelor din organism și pentru accelerarea metabolismului .

Singurul supliment care se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde neîndulcite de chimen, mentă sau cimbrișor, pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale.

De asemenea, în urma procesului de detoxifiere a organismului declanșate prin această cură, pielea devine strălucitoare și catifelată, iar surplusul de greutate este cu ușurință eliminat!

Contraindicații la cura cu struguri: persoanele care suferă de diabet, probleme renale grave, hipertensiune, retenţie de apă, colită și diaree cronică.

Struguri – beneficii pentru frumusețe

Îmbătrânirea pielii? Nu și dacă mănânci struguri! Când vine vorba de îngrijirile anti rid, strugurii sunt bine poziționați în ierarhia ingredientelor. Semințele lor sunt foarte eficace împotriva îmbătrânirii și luptă împotriva radicalilor liberi, fiind foarte folosiți în lumea cosmeticelor. În plus, vitamina PP, prezentă în struguri, este excelentă pentru ten și pentru prelungirea bronzului.

Sucul proaspăt de struguri este o excelentă soluție demachiantă și de reîntinerire a pielii. Are un efect vitaminizat, ușor răcoritor și calmant. Este recomandat atât pentru tenul normal, cât și pentru cel gras și cel iritat.

De asemenea, cojile care rămân de la stoarcerea strugurilor reprezintă, din punct de vedere medicinal, cea mai activă parte a strugurilor. Aici, în coajă, se găsesc taninurile, substanțe cu efecte astringent, cicatrizante și antiseptic asupra pielii. Acestea se aplică direct pe față și se lasă timp de 20-30 de minute. Constituie un remediu redutabil pentru tratarea tenului cu pori mari și a dermatozelor ușoare.

Să nu mai spunem de conținutul bogat în apă (81%), datorită căruia strugurii participă considerabil la menținerea unei bune hidratări a corpului și implicit a pielii.

Citind aceste rânduri, probabil că vom consum strugurii cu mai multă plăcere. Fiți siguri că beneficiile sunt cu adevărat garantate.

Copyright ©  http://articol-info.ro 2017. toate drepturile rezervate.

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.