Somnul

Somnul – dar și necesitate

cultura Sănătate

Sharing is caring!

   O treime din viaţă ne-o petrecem în această stare de repaus.  Să fie o pierdere de timp? Mulți oameni spun că, da. Se pare totuși că somnul satisface câteva dintre necesitățile fiziologice importante ale organismului.

Ce rol are somnul?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă apar și modificările numărului orelor  de somn. Un nou-născut doarme aproximativ 18 ore pe zi, în etape scurte şi frecvente. Se spun că, deşi unii adulţi par să aibă nevoie de doar trei ore de somn pe zi, alţii au nevoie de circa zece ore.

Ceasul biologic  influențează orele de somn. De exemplu, adolescenților,  le este foarte greu să se trezească dimineaţa. În perioada pubertăţii, ceasul biologic tinde să o ia înainte: cei ce se află în această perioadă a vieţii merg la culcare mai târziu şi se trezesc mai târziu. Acest decalaj e ceva normal, iar în ultimii ani ai adolescenţei dispare.

Somnul este un proces complicat în care muşchii se încordează şi se relaxează, pulsul şi tensiunea arterială cresc şi scad, iar mintea produce în cantităţi mari propriile ei scenarii și filme. Când adormim, toate activitățile se reduc, mușchii se relaxează, inima bate mai încet și respiraţia îşi încetineşte ritmul. Organismul are astfel capacitatea de a se reface.

De cât somn avem nevoie

Câte ore de somn sunt necesare pentru a ne odihni suficient? Cam 7,8 ore pe noapte sunt necesare pentru a ne odihni bine. Dar, întrucât suntem diferiți, numărul de ore este diferit. Oricum numărul mic de ore de somn, înseamnă periclitarea sănătății. Și randamentul în muncă scade atunci când nu dormim suficient.

Ce putem face ca să dormim bine

Să evităm efortul fizic și intelectual exagerat înainte de a merge la culcare, întrucât acestea ne vor solicita și nu vom fi suficient de relaxați înainte de a merge la culcare. De asemenea, consumul de cafea, alcool și fumatul sunt un obstacol în a avea un somn plăcut. Iar un dormitor răcoros și întunecos va facilita o odihnă corespunzătoare.

Somnul este un dar de prețuit, vom fi mai viguroși și mai binedispuși în relațiile cu semenii noștri, iar orele pierdute, trebuie să știm că nu le vom mai recupera niciodată. Este o dovadă de înțelepciune să ne odihnim suficient noaptea, iar ziua dacă mai prindem un „pui de somn„ e minunat, astfel vom ne vom satisface o mare necesitate.

 

Copyright © http://articol-info.ro  2015-2016.  Toate drepturile rezervate.

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.