rozmarin

Rozmarin-un condiment încântător

cultura Sănătate

Sharing is caring!

Când spunem rozmarin, ne referim la o plantă lemnoasă, perenă, care aparține familiei Lamiaceae cu frunze veșnic verzi și cu flori albastre, roșii sau chiar albe. Se par că este originară din Uruguay. Se găsește din abundență în zona mediteraneană, iar numele de Rozmarin ar fi „roua mării„ și mângâiată „Planta Iubirii”

rozmarin

La fel de apreciată ca menta sau levănțica, rozmarinul este cu adevărat încântătoare, întrebuințată în nenumărate feluri. Este o plană foarte rezistentă și poate fi crescută atât în interior cât și în exterior. Metoda cea mai bună de înmulțire este prin butași, dar poate fi și prin semințe, în special primăvara. În grădină oferă frumusețe iar în bucătărie o aromă deosebită.

Printre utilizările cele mai frecvente rozmarinul are un loc de onoare în bucătăria mediteraneană, fiind însă apreciată și în restul Europei în preparatele din miel, porc și pui. Face casă bună și cu fructele și legumele, în mod special și delicios preparatul „cartofi cu rozmarin”.

Rozmarinul uscat poate fi pus la omletele , la supe, în sosurile de tomate pregătite pentru diferite mâncăruri sau în prăjirea fructelor de mare.

Ceaiul de rozmarin recomandat atât pentru uz intern cât și pentru un extern.  De exemplu pentru uz intern ajută la îmbunătățirea memoriei, crește capacitate de concentrare dar este și un tonic digestiv, diuretic, antireumatic, antihipertensiv, antiseptic respirator şi intestinal, antioxidant, antitumoral. Iar pentru uz extern: artroze, dureri musculare și reumatice. De asemenea, rozmarinul mai conține si compuși anti-inflamatori care au rolul de a reduce severitatea atacurilor sau crizelor de astm, indiferent de vârsta bolnavului.

Ceaiul de rozmarin se par că ajută și la slăbit. Fiind un excelent detoxifiant, consumul regulat contribuie la eliminarea substanțelor nocive din organism și la accelerarea metabolismului, îmbunătățind și  digestia. De preferat să-l consumăm înaintea meselor principale, fiind atenți totuși să nu facem supradozaj. În doze mari (peste 15 grame pe zi), rozmarinul este toxic, producând crampe abdominale, greață și alte probleme.

Rozmarinul este cu adevărat încântător prin nenumărate întrebuințări fiind folosit cu succes încă din antichitate, și nu întâmplător fiind numită „Planta Iubirii”.

 

Copyright ©  http://articol-info.ro 2016. toate drepturile rezervate.

 

More from my site

 • Roșia- „Mărul Iubirii” Roșia- „Mărul Iubirii” (0)
  Francezii l-au numit în trecut  pomme d’amour, , italienii au numit-o pomodoro (măr de aur) și le-au inclus imediat în preparatele culinare din bucătăria lor, iar spanioli nu contenesc […] Posted in cultura, Sănătate
 • Cum aflăm necesarul zilnic de calorii Cum aflăm necesarul zilnic de calorii (0)
  Cum aflăm necesarul zilnic de calorii!      De câțiva ani, a apărut o întreagă isterie legată de numărul necesar de calorii pe care trebuie să le consumăm zilnic. Când vine vorba de […] Posted in Alimente, Sănătate
 • Ce este detoxifierea Ce este detoxifierea (0)
  Detoxifierea este procesul natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organism. Organismul uman a fost conceput cu capacitate de a elimina toxinele în mod natural, dar  uneori […] Posted in Sănătate
 • Substanța cea mai benefică omului- și cea mai ieftină Substanța cea mai benefică omului- și cea mai ieftină (0)
           Care este substanța cea mai benefica omului? Indicii: e o sare, e naturala, economica, nu este vândută in farmacii și nu este monopolizata de marile corporații. Este vorba […] Posted in cultura, Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.