Roșia- „Mărul Iubirii”

cultura Sănătate

Sharing is caring!

Dar cu mult de a ajunge europenii în America de Sud, în Mexic, aztecii cultivau roșiile ca plantă alimentară. Începutul secolului al XVI-lea, când conchistadorii s-au întors în Spania, au adus cu ei  roșia , primind numele tomate, din cuvântul nahuatl tomatl. 

   În Wikipedia se spune: „Roșia (pătlăgica roșie sau mai rar tomata), numită științific Solanum lycopersicum, este o plantă din familia Solanaceae, apropiată pe linie genetică de următoarele plante, de asemenea originare din „ Lumea Nouă”, tutun, ardei, cartof, vânătă și physalis alkekengi. Roșia este o plantă nativă a sudului Americii de Nord și nordului Americii de Sud, având un areal natural de extindere din centrul Mexicului până în Peru.”

Astăzi există soiuri galbene, portocalii, roz, violet, maronii, albe sau verzi, ba chiar şi cu dungi? În plus, nu toate sunt rotunde. Unele sunt turtite, altele au formă de prună ori de pară. Pot fi mici cât o boabă de mazăre sau mari cât pumnul. Dar cele mai răspândite sunt cele de culoare roșie după numele care-l poartă.

Fiind planta cultivată de la ghiveci la zeci de hectare, roșia ne încântă prin frumusețe, aromă și parfum. Ce ne-am face fără ea? A fost numită pe drept, planta favorită a grădinarului amator.

Roșia este întrebuințată în mii de feluri în preparatele culinare fiind cu cea mai mare popularitate. Un sfat util este să nu le ținem la frigider, pentru că temperaturile scăzute le afectează gustul. Ținute la temperatura camerei, chiar dacă nu ar fi suficient de coapte, ele ajung la maturitate în câteva zile.

Roșiile sunt bune pentru sănătate, conținând vitamina A, vitamina C şi vitamina E, precum şi, calciu, potasiu şi săruri minerale. Întrucât sunt o excelentă sursă de licopină, un antioxidant puternic,  se pare că roșia reduce riscul apariției unor boli precum cancerul şi bolile cardiovasculare. Putem mânca cât de multe pentru că nu îngrașă având în componența lor 95% apă și foarte puține calorii.

Așadar, adorată de toți, dorită de foarte mulți în diversele preparate culinare, roșia se dovedește un aliment în folosul tuturor.

Copyright ©  http://articol-info.ro 2016. toate drepturile rezervate.

 

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.