rodia

Rodia-un fruct bun la toate

Alimente Sănătate

Sharing is caring!

Rodia- (Pomegranate)

      Rodia este un fruct unic, originar din Persia si Mesopotamia – practic este o baca formata din foarte multe semințe cu pulpa roșie si acrișoara. In prezent, arbuștii de rodie sunt cultivați in zona tropicala, regiunile mediteraneene si in sudul Californiei dar si in Romania. La noi rezista bine iarna in următoarele zone: Băile Herculane, Techirghiol, Buziaș si chiar București. Cuvântul “pomegranate” înseamnă “mărul cu multe boabe/semințe” si simbolizează fertilitatea. In Turcia, miresele arunca o rodie de pământ iar numărul semințelor care cad prezice numărul copiilor pe care ii va naște. Un fruct poate avea 200g, dar exista varietăți care ating 500g si chiar 2 kg.

Parți comestibile:  semințele, florile (alte parți folosite in scop terapeutic: coaja, scoarța de pe ramuri, rădăcinile)

Rodia
Rodia

De ce este importanta pentru copii si întreaga familie:

  • are valoare nutritiva ridicata: potasiu, fosfor, acid folic, vitamina C, tanin (proprietăți astringente)
  • stimulează producerea de globule roșii
  • elimina tenia si alți paraziți intestinali (fructele, scoarța de pe rădăcini si ramuri, pudra fina din flori)
  • protejează inima si lupta împotriva cancerului
  • ajuta la asimilarea proteinelor si carbohidraților
  • dizolva calculii si nisipul din rinichi (semințe pisate si amestecate cu lapte, conform medicinei tradiționale indiene)
  • reduce febra si hemoragiile
  • atenuează diareea, dizenteria si bronșita (infuzie cu flori, coaja)
  • reduce inflamațiile si aftele (clătirea gurii cu infuzie de flori uscate)
  • are efect diuretic (semințe macerate in alcool timp de 5 zile; pentru adulți)
  • prezinta aspect si gust plăcut, atractiva pentru copii

Preparare/consum:

  • ca atare, in salate, dulciuri ras, ca gustare
  • suc, sirop si smoothie (pentru copii se recomanda strecurarea fragmentelor lemnoase rezultate după procesarea in blender)
  • jeleuri (sucul poate fi închegat cu ajutorul fulgilor de agar-agar)
  • sosuri, garnituri
  • in bucătăria spaniola, italiana si latino-americana, rodia este un ingredient uzual, folosita inclusiv pentru decorarea orezului, marinarea cârnii, înghețate etc.
  • grenadina este o băutură populara, non alcoolica, obținuta din fierberea sucului proaspăt (pana scade) si îndulcirea siropului dens obținut.

Extragerea semințelor poate da de furca celor nefamiliarizați cu rodia. Sucul roșu ca sângele poate ajunge pe masa si pe haine, semințele pot zbura prin bucătărie si nu in bol. Exista mai multe metode de desfacere dar cele mai bune sunt următoarele. Acest fruct are patru camere – daca se taie căpăcelul si se despart ușor cele patru sferturi, boabele vor cădea ușor într-un bol atunci când batem ferm partea superioara cu o lingura. Aceeași operațiune poate fi făcută scufundând cele patru sferturi in apa, după cum se vede in filmulețul de mai jos (este tehnica folosita in restaurante si cofetarii).

Atenție:

Nu toți copiii apreciază sâmburii lemnoși (mai greu de digerat), deși pulpa ii atrage. Boabele roșii pot fi presate in storcătorul pentru iarba de grâu sau sub un sucitor/sticla, rezultând un suc răcoritor.

Grenadina (grenadine) din comerț este de regula obținuta sintetic. NU este făcută din rodie. In excursii si tabere in străinătate, unde aceasta băutură este foarte des întâlnita, este indicat sa citești etichetele foarte bine, mai ales atunci când sunt scrise in limbi străine. De asemenea, la restaurant trebuie sa întrebi daca băutură/sucul este obținut din rodii proaspete. Nu cumpăra sucuri obținute din ingrediente sintetice.

Sfatul verde:

  • cumpăra rodii grele, cu coaja lucioasa, care arata proaspete
  • rodiile coapte pot avea coaja roz (soiurile timpurii) sau roșu închis (soiurile târzii)
  • depozitează in cămara (țin o săptămâna) sau in frigider (țin doua săptămâni

Sursa:    copilulverde.ro

alte fructe: Pere

More from my site

  • Alcoolul-dăunător sănătății? Alcoolul-dăunător sănătății? (0)
    Alcoolul-dăunător sănătății?          În limbajul curent, termenul de alcool se referă aproape întotdeauna la orice băutură amețitoare. Acest sens stă la baza termenului […] Posted in Alimente, Sănătate
  • Ce este detoxifierea Ce este detoxifierea (0)
    Detoxifierea este procesul natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organism. Organismul uman a fost conceput cu capacitate de a elimina toxinele în mod natural, dar  uneori […] Posted in Sănătate
  • Cuișoarele- nenumărate întrebuințări Cuișoarele- nenumărate întrebuințări (1)
             În secolul XIX-lea Sultanul de Oman, Sayid Said în calitate de guvernator al insulei Zanzibar i-a determinat pe proprietarii de plantații de nuci de cocos să cultive arbori de […] Posted in Alimente, Sănătate
  • Ciupercile- savuroase dar și periculoase Ciupercile- savuroase dar și periculoase (0)
    Mult timp oamenii de știință au crezut că ciupercile sunt plante deosebite, dar mai târziu au înțeles că sunt fungi, și chiar  au creat o ramură a biologiei numită micologie. Atunci când […] Posted in Alimente, cultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.