Mierea

Mierea-un produs „dulce„

Sănătate

Sharing is caring!

Mierea are proprietăţi deosebite. Când un apicultor deschide un stup de albine, el privește nedumerit un miracol al vieții. Deoarece, până în prezent,  nimeni nu înțelege în mod deplin viața de comunitate extraordinar de bine organizată, capacitățile avansate de comunicare și incredibilele obiceiuri de muncă ale albinei.

În trecut, apicultorii recoltau mierea după ce distrugeau coloniile de albine care trăiau în scorburi şi în alte cavităţi. Însă în 1851, Lorenzo Lorraine Langstroth, un apicultor american, a descoperit că albinele lasă între fagurii de ceară nişte spaţii de circa 6 milimetri. Prin urmare, au început să folosească stupi din lemn construiţi de om, stupi în care era lăsat un spaţiu asemănător între ramele cu faguri. Acum era posibilă scoaterea fiecărei rame dintr-un stup şi se puteau recolta mierea şi ceara fără să fie distrusă colonia. A fost o realizare extraordinară, dând startul la o afacere de proporții la nivel mondial. Un stup poate avea între 8 000 şi 80 000 de albine, care produce anual, aproximativ 29 kg de miere și alte produse, precum ceara, polen și propolis.

Să ne gândim că un sfert din producţia de alimente pe care le consumăm depinde, direct sau indirect, de capacitatea albinei de a poleniza culturile.  Fructele și legumele  depind toate de albinele care le polenizează. Producţiile de carne şi de produse lactate sunt şi ele influenţate de albine, care polenizează lucerna cu care se hrănesc vitele.

Poate că ne întrebăm cât trăiește o albină. Durata vieţii unei albine lucrătoare este invers proporţională cu hărnicia ei. Vara, când o albină caută flori aproape 15 ore pe zi şi zboară cu o viteză de circa 21 km/h, ea trăieşte numai şase săptămâni. Iarna, albinele sunt mai puţin solicitate fizic, întrucât ele lucrează doar două până la trei ore pe zi, şi astfel ele reuşesc să trăiască mai multe luni.

Mierea conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi. În general, cu cât mierea este mai închisă la culoare, cu atât conţine mai mulţi antioxidanţi. Din acest motiv, Nu le daţi niciodată miere copiilor sub un an, pentru că aproximativ 10 la sută din miere conţine spori în stare inactivă ai bacilului botulinic, care pot cauza botulismul infantil. Pentru copii mai mari, mierea nu conține nici un pericol.

Proprietățile  mierii sunt deosebite, întrucât sunt un puternic ucigaş de bacterii. Când mierea este amestecată cu apă şi aplicată pe răni sau arsuri, o enzimă din miere reacţionează cu zahărul producând apă oxigenată, folosită de gospodine ca decolorant. Această substanţă chimică nu numai că ucide bacteriile de felulStaphylococcus aureus, dar şi ajută la regenerarea ţesuturilor. Ziarul canadian The Globe and Mail anunţă: „Spre deosebire de arsenalul de antibiotice complexe care s-a izbit de zidul «supermicrobilor» rezistenţi la antibiotice, mierea are proprietatea de a se lupta cu cel puţin unii dintre aceştia când e vorba de răni infectate“

Totodată,  mierea este o substanţă  pe care  o consuma ca aliment energizant şi stimulator  Totuşi, dacă mâncăm prea multă miere putem să ne îmbolnăvim.

Mierea este necesară în bucătărie în multe feluri, îndeosebi când înlocuim zahărul. Dar ea este mai dulce ca zahărul de masă. Aşadar, dacă o folosiţi ca înlocuitor pentru zahăr, puneţi doar jumătate, maxim trei sferturi, din cât zahăr aţi fi folosit. În plus, întrucât mierea conţine aproape 18% apă, reduceţi în mod corespunzător cantitatea de lichide din reţetă. Dacă reţeta nu cere nici un lichid, adăugaţi două linguri de făină la o cană de miere. Dacă puneţi compoziţia la cuptor, adăugaţi şi o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu la o cană de miere şi reduceţi temperatura cuptorului cu 15°C.

Productia mondiala de miere este cuprinsa cam doua milioane de tone,bineînțeles  in functie de an, 70% din total fiind miere poliflora, iar 30% miere monoflora. Deci este o necesitate pentru multe tări, inclusiv pentru România.

Atunci când deschidem capacul unui borcan cu miere, să ne gândim la miracolul vieții și la complexitate produsului dulce pe care-l savurăm.

 

Copyright © http://articol-info.ro  2015  toate drepturile rezervate.

More from my site

 • Remedii- prin medicina alternativă Remedii- prin medicina alternativă (2)
   Remedii- prin medicina alternativă În ultimii ani, medicina alternativă se bucură de mare popularitate şi în țările bogate. Între cele mai cunoscute terapii alternative sunt […] Posted in Sănătate
 • Ce este detoxifierea Ce este detoxifierea (0)
  Detoxifierea este procesul natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organism. Organismul uman a fost conceput cu capacitate de a elimina toxinele în mod natural, dar  uneori […] Posted in Sănătate
 • Chefirul – un produs natural  Chefirul – un produs natural  (0)
     Ce este Chefirul Chefirul  este un produs lactat din lapte fermentat, care își are originea în regiunea Caucaz. Este preparat prin introducerea granulelor de chefir în lapte de vacă, […] Posted in cultura, Sănătate
 • De ce ni se exfoliază unghiile De ce ni se exfoliază unghiile (0)
      Unghiile reprezintă o carte de vizită pentru mulţi dintre noi. De aceea, atunci când li se schimbă culoarea şi se rup cu uşurinţă, e necesar să luăm măsuri. Medicul dermatolog […] Posted in cultura, Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.