lalele colorate

Lalele-Florile care ne fascinează cel mai mult

cultura Știința

Sharing is caring!

Culorile vii şi formele exotice ale lalelei ne fascinează de mult timp. Se spune în unele povești romantice că sultanii turci le-a atribuit bulbilor o imensă valoare, iar toți cei din înalta societate ajunseseră să-și dorească să aibă bulbi de lalele. Nu peste mult timp a ajuns o adevărată afacere întrucât cererea a depăși oferta. În anii 1630 bulbii de lalele au ajuns să fie cea mai căutată marfă de pe piață Olandeză.

În prezent, în Olanda, cultivarea lalelelor a devenit o ramură comercială importantă , o afacere frumoasă. Din cei 34 000 de kilometri pătrați ai tarii, circa 7 700 de hectare sunt folosite pentru cultivarea bulbilor de lalele. Anual, cei 3 300 de producători din tara exportă aproape două miliarde de bulbi de lalele în peste 80 de ţări.

În Enciclopedia Wikipedia se spune: „ Laleaua (Tulipa) este un gen care cuprinde aproximativ 100 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae. Sunt originare din sudul Europei, nordul Africii și Asia, din Anatolia și Iran (unde floarea este reprezentată pe drapelul național) până în China și Japonia. Zonele cele mai diversificate în ceea ce privește speciile de lalele sunt Munții Pamir, Munții Hindu Kush și stepele din Kazakhstan”.

Cea ce ne fascinează la frumoasele lalele este marea varietate de culori și forme care ne încântă simțurile și ne inspiră creativitatea.  Versurile din poezia „Lalele„ de Luigi Ionescu  ne sunt foarte cunoscute, precum: Lalele, lalele,Frumoasele mele lalele, Cât îndrăgesc aceste flori, Cu chipul în multe culori.

Cum să cultivați lalele:

Laleaua se poate cultiva aproape în orice tip de sol fiind necesară o sursă de apă din belşug. Putem uşor să cultivaţi lalele dacă amestecați pământul cu nisip, turbă sau compost. Să plantăm bulbii de lalea toamna.Există două modalități de a face acest lucru: Puteţi săpa o gaură pentru fiecare bulb sau puteţi face o brazdă în care să plantaţi toţi bulbii deodată. Se plantează la o adâncime egală cu dublul înălţimii bulbului. Aceasta înseamnă că partea de jos a bulbului (partea plată) trebuie să se afle la o adâncime de 20 de centimetri. Puneţi bulbii la o distanţă de 12 centimetri unul faţă de altul. Acoperiţi bulbii cu pământul pe care l-aţi scos afară şi udaţi-i imediat, ca să poată începe să crească. Când este ger mare, un strat de turbă sau un strat protector de frunze va ocroti bulbii şi nu va lăsa solul să se usuce. Primăvara, când planta răsare, îndepărtaţi stratul de frunze.

Tăiaţi floarea când petalele încep să se ofilească; în caz contrar, planta va face sămânţă şi îi va lua bulbului din hrana necesară pentru a creşte anul următor. Lăsaţi planta să moară singură şi rupeţi-o când frunzele se îngălbenesc. Să plantaţi bulbi de acelaşi fel şi culoare la un loc, grupat. În acest mod veţi crea pete de culoare şi vă veţi bucura deplin de o capodoperă florală în grădina voastră.

Când vom privi cu atenție această delicată floare, vom fi înviorați și dornici să o dăruim celor dragi !

vezi: sfaturi-ca-sa-pastram-florile-vaza-mai-mult-timp

 

Copyright © http://articol-info.ro  2015  toate drepturile rezervate

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.