culori din viata

Impactul Culorilor asupra noastră

cultura Știința

Sharing is caring!

În timp ce călătorim, ne plimbăm pe o alee dintr-un parc, ori suntem la cumpărături, sau citim aceste cuvinte,  impactul culorilor asupra noastră este destul de evident, indiferent că suntem conștienți sau nu de acest lucru. Pe scurt, culorile au un rol important în viaţa noastră. În ce fel?

Culoare semaforului ne spune ce să facem în trafic,.Culoarea fructului ne ajută să ne dăm seama că este bun de mâncat. Culoarea cerului şi a norilor ne arată cum va fi vremea. Iar contrastul dintre literele negre şi fondul alb al hârtiei ne ajută să citim relaxați acest articol.

Specialiştii în marketing aleg cu grijă culorile şi combinaţiile dintre acestea pentru a satisface preferinţele a cât mai multe categorii de oameni. Decoratorii de interioare, designerii vestimentari şi pictorii ştiu că o culoare poate avea un puternic impact emoţional.

Culorile vii sunt rezultatul refracţiei luminii. De exemplu, lumina vizibilă, pentru ochiul liber pare albă sau incoloră. Ce se întâmplă când razele soarelui trec prin picăturile de apă, exact sub un anumit unghi? Apa îndeplineşte rolul unei prisme, iar noi vedem un curcubeu de culori extraordinare!

De fapt, obiectele din jurul nostru reflectă diverse lungimi de undă ale luminii, iar ochii noştri percep acea lumină drept culoare. De exemplu, iarba verde nu produce lumină verde, ci, dimpotrivă, absoarbe toate lungimile de undă ale luminii vizibile, mai puţin pe cea verde. Iarba reflectă lungimea de undă verde spre ochi. Ca urmare, ochii noştri văd iarba ca fiind verde.
Un exemplu îl  întâlnim și  la suprafaţa aripii fluturelui Papilio blumei,, care prezintă concavităţi minuscule, dispuse în rânduri, care reflectă razele de lumină în diverse moduri. De pildă, centrul fiecărei adâncituri reflectă lumina galben-verzuie, iar marginile, lumina albastră. În plus, în centru lumina este reflectată direct. Pe margini însă, ea străbate o suprafaţă multistratificată, ricoşând dintr-un strat în altul, ceea ce amplifică şi polarizează parţial undele luminoase. Culoarea finală este numită culoare structurală, datorită modului complex în care este produsă.

Imaginați-vă cu ar fi viața fără culori? Ar fi plictisitoare, ar spune unii, ba chiar imposibilă. Culorile ne îmbogățesc viața și ne bucură inima.

Copyright © http://articol-info.ro  2015-2016.  toate drepturile rezervate

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.