Curățenie

Curățenia- indispensabilă vieții noastre

cultura Sănătate

Sharing is caring!

       Imaginează-ți cât  de plăcut ar fi, dacă peste tot ar fi  curat și îngrijit! Dar realitatea este că  nu prea găsim locuri curate în orașele noastre, mizeria este atât de răspândită, încât ne-am obișnuit cu ea și nici nu o mai vedem. Obiceiurile și atitudinea multora, lasă de dorit, contribuind la starea dezastruoasă a mediului înconjurător.

Unii au convingerea că sărăcia este sinonimă cu mizeria. E adevărat că lipsa banilor îngreunează viața și implicit, e mai greu să faci curățenie. Dar, vedem în jurul nostru, oameni cu mulți bani și foarte murdari, atât ei cât și casele, mașinile și lucrurile lor. Ori lipsa educației, sau neglijența individuală, creează o societate murdară, atât în vorbire cât și în purtare.

Ce putem face personal pentru a fi curați? Să ne stabilim un program de curățenie. Dar un program bine stabilit de curăţenie trebuie să  implice pe toţi membrii familiei, care va  uşura  munca soției. Unele lucruri necesită atenție sporită și trebuie curățate zilnic, altele săptămânal, lunar sau o dată pe an.

     Pentru a nu ne pune în pericol sănătatea, este neapărat necesar să menținem curate anumite încăperi. De pildă, baia necesită o atenție specială. Deşi trebuie să o curăţăm zilnic, e bine să facem o curăţenie temeinică în fiecare săptămână. Astfel, bacteriile nu se vor aduna în baia noastră. Unii cred că depunerile din vasul de WC sunt inevitabile şi imposibil de îndepărtat. Dar poate că aţi văzut şi locuinţe în care WC-ul străluceşte de curăţenie. Totul depinde de o curăţare regulată şi de folosirea produselor chimice potrivite.

Şi bucătăria noastră trebuie curăţată bine. Deşi zilnic spălaţi vasele şi curăţaţi aragazul şi suprafeţele de lucru, din când în când —  o dată pe lună — e necesar să faceţi o curăţenie temeinică, de pildă în spatele dulapurilor, al frigiderului şi sub chiuvetă. Dacă facem des curăţenie în dulapuri şi în cămară, nu le vom permite gândacilor de bucătărie şi altor insecte dăunătoare să se adăpostească la noi în casă.

Și în jurul casei este necesar să facem curățenie cu regularitate, evident dacă locuim la casă. Îndepărtarea lucrurilor inutile din gospodăria noastră, ne va ușura viața. Ordinea contribuie la frumusețea locului nostru.

Util ar fi să ne facem o listă cu tot ce vrem să realizăm în privința  curățeniei din casa noastră. Apoi membri familiei noastre vor și exact ce au de făcut. Colaborarea e esențială pentru ca locuința noastră să fie bine întreținută și curată.

       Observaţii atente şi cercetări îndelungate au dezvăluit că, în cele mai multe cazuri de îmbolnăvire , de vină sunt mici vietăţi care trăiesc pe lângă om. Medicina a descoperit că şobolanii, şoarecii, gândacii, muştele şi ţânţarii sunt purtători de boli. Cercetările medicale au demonstrat că de cele mai multe ori omul contribuie la răspândirea bolilor infecţioase printr-o igienă necorespunzătoare. Așadar, întrucât curăţenia este esenţială pentru o viaţă sănătoasă, trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a o păstra.

Evident, normele de curăţenie variază în funcţie de situaţie şi obiceiuri și ar fi absurd să fie impuse reguli rigide. În zonele unde nu există apă curentă şi sistem de canalizare funcţional, nu este uşor să păstrezi curăţenia. Adaptând  metode adecvate, în astfel de situații, se pot face îmbunătățiri.

De pildă, să ne spălăm întotdeauna pe mâini înainte de a mânca şi după ce mergem la toaletă. Săpunul nu costă o avere, oricine şi-l poate permite. Să ne spălăm des hainele, iar dacă avem boli de piele sau alte probleme de sănătate să folosim apă fierbinte.

Cu toții putem face îmbunătățiri, în primul rând în atitudinea noastră, apoi în modul de viață. Vom simți imediat efectele unei vieții mai sănătoase și mai plină de sens.

 

Copyright © http://articol-info.ro  2015-2016. Toate drepturile rezervate.

More from my site

 • Ce este detoxifierea Ce este detoxifierea (0)
  Detoxifierea este procesul natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organism. Organismul uman a fost conceput cu capacitate de a elimina toxinele în mod natural, dar  uneori […] Posted in Sănătate
 • Cum să lupți cu mucegaiul Cum să lupți cu mucegaiul (0)
  Imaginează-ți că trebuie să lupți cu peste 10.000 de inamici, care te pot distruge cu totul! Și în timp ce citești aceste rânduri poate chiar unii dintre ei te atacă. Sporii de mucegai […] Posted in cultura, Sănătate
 • Prosoapele noastre de baie nu sunt atât de curate pe cât credem Prosoapele noastre de baie nu sunt atât de curate pe cât credem (0)
  Răspunsul ni-l oferă un cercetător american În momentul în care folosim prosopul de baie, acesta devine un mediu propice pentru existenţa unor organisme microscopice cum sunt bacteriile […] Posted in cultura, Sănătate
 • Sarea – întrebuințări multiple Sarea – întrebuințări multiple (0)
  Sarea – întrebuințări multiple Dacă salariu ar fi răsplătit cu sare, ai fi mulțumit? Sau dacă în schimbul aurului ai primi sare, ai fi de acord? Nicidecum, ar fi răspunsul multora. Dar în […] Posted in Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.