mucegai

Cum să lupți cu mucegaiul

cultura Sănătate

Sharing is caring!

Imaginează-ți că trebuie să lupți cu peste 10.000 de inamici, care te pot distruge cu totul! Și în timp ce citești aceste rânduri poate chiar unii dintre ei te atacă. Sporii de mucegai sunt atât dușmani înverșunați cât și prieteni apropiați. Mucegaiurile aparțin fungidelor fiind  clasificați în peste 10.000 de specii, dintre care fac parte drojdiile, diverse tipuri de mană sau ciuperci.

Curenții de aer sunt casa unde spori microscopici de mucegai își încep viața. Și când găsesc locul potrivit, cu temperatura optimă și o sursă de hrană pe placul lor, se înmulțesc cu iuțeala fulgerului. Lucru neplăcut și dăunător este că mucegaiurile pot produce substanțe toxice numite micotoxine, care cauzează reacții adverse la on și animale. Nu întotdeauna micotoxinele sunt dăunătoare , unele având un rol decisiv în echilibrul vieții. O substanță cancerigenă cunoscută este aflatoxina, fiind produsă de mucegaiuri. În zona asiatică se înregistrează anual peste 20.000 de cazuri de deces. Din nefericire, acest compus letal e folosit în producerea de arme biochimice.

Clădirile și locuințele sunt afectate de diferite tipuri de mucegai, creând disconfort și chir unele boli. Cauzele fiind în principal, proiectele și mai ales materialele de construcții. Dar, în ce privește locuința noastră, soluția de a ține sub control sau de a scăpa de mucegai este de a lua unele măsuri. De pildă, faptul de a păstra totul curat și uscat și de a menține umiditate la un nivel scăzut. Dacă acționăm cu promptitudine atunci cânt remarcăm apariția mucegaiului. Dacă folosim aer condiționat, să păstrăm curate tăvile pentru colectarea condensului și să verificăm periodic tuburile de scurgere ca să nu fie înfundate.

Lupta cu mucegaiul poate fi câștigată cu efort și înțelepciune. Măsuri simple dar concrete ne sunt de un real folos. Fiind bine informați despre tipul de mucegai care ne cauzează neplăceri sau probleme, vom reuși să-l ținem la distanță. Rolul mucegaiurilor nu este înțeles pe deplin, dar cu siguranță că este util în multe privințe. Cea ce ne interesează pe fiecare este să avem o viață mai sănătoasă și mai puține neplăceri.

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.