memoria umană

Cum să îți îmbunătățește memoria

cultura Sănătate

Sharing is caring!

Cum să îți îmbunătățește memoria

Memoria a fost definită  ca proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut. Iar îmbunătățirea ei ca fiind un proces continuu.

Cel mai rău lucru de care se tem mulți oameni este senilitatea. Boli precum Alzheimer, îi determină pe unii să creadă că îi va afecta și pe ei. Însă cititul poate contribui la îmbunătățirea memoriei. Nu sperați într-un miracol, ci secretul este să punem capul la treabă.

Una dintre cele mai bune metode de a ne stimula creierul este cititul. De ce? Atunci când citim unele cuvinte, ne vin în minte și altele. De exemplu dacă în momentul în care cineva termină de citit cuvântul «floare», în câteva sutimi de secundă îi vin în minte toate florile  pe care îi cunoaşte. Acest fenomen are loc fără să ne dăm seama.

Să înțelegem valoarea creierului  uman. Deşi are circa 1,4 kg, creierul uman conţine aproximativ 100 de milioane de neuroni, sau celule nervoase, care formează o reţea de o complexitate extraordinară. De fapt, fiecare neuron poate face conexiuni cu alţi 100 000 de neuroni. Astfel, creierul are un uriaş potenţial de a prelucra şi de a reţine informaţii. Problema este să ni le amintim când avem nevoie de ele. Faptul că nu ne amintim unele lucruri nu înseamnă că le-am pierdut. Ne vor fi de folos când nu ne așteptăm,  la timpul potrivit.

Capacitatea creierului de a stoca și prelucra informații este la infinit. Cu cât ne folosim mai mult memoria, cu atât o vom păstra mai mult.

Printre principalele cauze care afectează capacitatea de învățare este oboseala, care duce la diminuarea capacității de concentrare și învățare. Neavând suficientă energie, randamentul asimilării informațiilor este scăzut. Apoi stresul afectează în mod semnificativ funcțiile creierului. Și nu în ultimul rând, alimentația necorespunzătoare contribuie semnificativ la procesul de învățare. De aceea, este recomandata o alimentație bogată în legume, fructe și pește.

Tehnologia modernă este un mare avantaj, dar și un mare obstacol pentru îmbunătățirea memoriei. Telefoanele, tabletele și alte dispozitive electronice nu mai necesită din partea noastră efortul de a folosi capul pentru a scrie și a rezolva multe lucruri din viața noastră, dimpotrivă ne pot duce la lenevie. Tinerii nu mai sunt încurajați să citească lectură de calitate, dimpotrivă nici societate, nici familia nu mai au bune deprinderi și obiceiuri de studiu. Dar ce putem face?

Ai în fiecare zi obiectivul de a lucra la îmbunătățirea memoriei, prin folosirea ei. Socializează cu cei din jur, alegând un anturaj sănătos, oameni de la care poți fi înviorat și care au caracter, cei drept sunt din ce în ce mai rari în zilele noastre. Odihnește-te suficient, consumă alimente sănătoase, fă mișcare și citește în fiecare zi despre lucruri cu adevărat interesante, constructive, care să te determine să ai o atitudine optimistă și realistă. Mereu avem de învățat lucruri noi și folositoare. Meditează la foloasele pe care le vei avea în urma eforturilor tale.

Indiferent că ești tânăr sau înaintat în vârstă ai toate motivele să ai mare grijă de creierul tău folosindu-l, altfel îl vei pierde.

vezi și: Avem Obiceiul De A Citi?  

Lectura în dezvoltarea copilului școlar

Copyright © http://articol-info.ro   toate drepturile rezervate.

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.