cuisoare

Cuișoarele- nenumărate întrebuințări

Alimente Sănătate

Sharing is caring!

         În secolul XIX-lea Sultanul de Oman, Sayid Said în calitate de guvernator al insulei Zanzibar i-a determinat pe proprietarii de plantații de nuci de cocos să cultive arbori de cuișoare. Se spune că spre sfârșitul vieții sale, câștigurile datorate cuișoarelor erau depășite doar de comerțul cu sclavi. Zanzibar a devenit cunoscută ca Insula Mirodeniilor. Și astăzi principala sursă de cuișoare fiind tot Zanzibar. Astfel cuișoarele au devenit foarte populare.

         Wikipedia spune că: Arborele este originar din Insulele Moluce ale Indoneziei, dar în prezent este cultivat și în alte regiuni tropicale sau ecuatoriale, în special în Asia și Africa. Pentru păstrare mugurii sunt uscați și au forma unor mici cuie, de unde și denumirea; uneori cuișoarele sunt măcinate și comercializate sub formă de pulbere. Principalul producător este Indonezia, cu 70–80% din producția mondială, urmată de Madagascar, Tanzania, Sri Lanka și altele.

      Cuișoarele sunt, de fapt, mugurii florali uscați ai unui arbore tropical veșnic verde, a cărui denumire științifică este Eugenia caryophyllata.  un arbore obișnuit are aproape 9 metri înălțime. Mugurii florali sunt culeși, în general, când au culoarea brun-roșcat şi aproape 1,3 centimetri. Un arbore sănătos poate produce până la 35-40 de kilograme de muguri. După recoltat, ele se expun la căldura dogoritoare a soarelui tropical, pentru uscare.

           Proprietățile cuișoarelor sunt deosebit de benefice sănătății noastre, fiind folosite în medicină ca antifungic, antiseptic și analgezic deoarece uleiul de cuișoare este compus în principal din eugenol. Cuișoarele mai conțin tanin şi flavonoide – antioxidanți anticancerigeni, care ajută şi la fortificarea peretelui venelor. De asemenea conțin vitamina K, magneziu și fibre. În plus sunt folosite pentru ameliorarea stărilor de vomă, diareea, balonării. Un ceai de cuișoare te va încânta cu aroma sa unică  și savoarea încântătoare.

        Ceaiul de cuișoare se prepară foarte simplu: pentru o cană de ceai folosiți o jumătate de linguriță de cuișoare(3,4 cuișoare) și le fierbeți la foc mic 10 minute într-un vas acoperit pentru nu a pierde valoroasele uleiuri volatile.

Cuișoarele sunt mult apreciate în bucătărie, folosite la prepararea prăjiturilor, dulciurilor, compoturi și preparate din fructe. Nelipsit din preparatele din carne, în special carnea de porc. Este mult apreciat la prepararea băuturilor, cu precădere la vinul fiert.  Pot fi folosite împotriva respirației urât mirositoare, mestecând  timp de 2-3 minute.

Prin frumusețea lor și nenumărate întrebuințări, cuișoarele vor fi mult apreciate pentru valoarea lor de nedescris.

Copyright © http://articol-info.ro   Toate drepturile rezervate.

More from my site

 • Cultura de migdal Cultura de migdal (0)
  Cultura de migdal   Cultivarea migdalului este o activitate agricolă neglijată la noi în țară unde nu există o tradiție propriu-zisă a acestei plante obișnuită mai mult în […] Posted in Alimente, Sănătate
 • Ciupercile- savuroase dar și periculoase Ciupercile- savuroase dar și periculoase (0)
  Mult timp oamenii de știință au crezut că ciupercile sunt plante deosebite, dar mai târziu au înțeles că sunt fungi, și chiar  au creat o ramură a biologiei numită micologie. Atunci când […] Posted in Alimente, cultura
 • Cum aflăm necesarul zilnic de calorii Cum aflăm necesarul zilnic de calorii (0)
  Cum aflăm necesarul zilnic de calorii!      De câțiva ani, a apărut o întreagă isterie legată de numărul necesar de calorii pe care trebuie să le consumăm zilnic. Când vine vorba de […] Posted in Alimente, Sănătate
 • Lavanda, o poveste cu mult parfum Lavanda, o poveste cu mult parfum (0)
  Datorita mirosului sau deosebit si proprietatilor sale speciale, lavanda este una dintre cele mai iubite plante aromate de pe glob. Astazi, genul Lavandula cuprinde peste 30 de specii […] Posted in Sănătate, Știința

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.