galbele

Ceai de gălbenele: vitamine şi minerale la superlativ

Plante Sănătate

Sharing is caring!

Gălbenelele sunt “florile de aur” ale sănătății şi frumuseții şi au numeroase virtuți terapeutice.

Aceste flori galbene sunt utilizate de secole în medicină, iar în mod tradiţional acestea serveau pentru tratamentele contra eczemelor, gastritei, arsurilor pielii, a rănilor şi cicatricilor, a crampelor abdominale şi a mușcăturilor de insecte.

Antioxidanții din gălbenele protejează celulele organismului de efectul dăunător al stresului oxidativ, scăzând astfel riscul de inflamații în corp.

Ceaiul de gălbenele este excelent în prevenirea şi trataraea a numeroase afecţiuni, însă este consumat şi din pură plăcere,  aroma acestuia fiind parfumată şi delicată.

Ceai de gălbenele – Mod de preparare

Pentru prepararea ceaiului de gălbenele se adaugă 200-300 ml de apă clocotită peste două linguriţe de floare uscată (sau 1-2 pliculeţe) şi se lasă la infuzat între 5 şi 10 minute. Se poate îndulci cu o lnguriţă de miere de albine şi se serveşte călduţ pentru uz intern.

Pnetru uz extern, ceaiul se lasă la răcit şi se aplică pe zonele cu probleme comprese.

Ceai de gălbenele – Substanțe active şi proprietăți

Gălbenelele conţin numeroase elemente active benefice pentru sănătate, precum betacaroten, vitamina C, steroli, flavonoide, tanini, saponine, substanţe tri-terpenice şi ulei volatil  – care au efecte miraculoase pentru întregul corp.

Prin urmare, ceaiul de gălbenele prezintă proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, antiseptice, cicatrizante şi antiparazitare.

Ceai de gălbenele – Beneficii

Întăreste sistemul imunitar prin prezența betacarotenului, care ajută organismul să lupte cu bacteriile şi virusurile. Astfel, răcelile de sezon vor fi ținute la distanță sau pot fi ameliorate simptomele şi vindecarea va avea loc mai rapid. De asemenea, betacarotenul previne procesele inflamatorii din corp, scăzând riscul de artrită reumatoidă sau alte afecţiuni alesistemului osos.

Ameliorează simptomele afecțiunilor gastrointestinale  precum gastrita, indigestia sau ulcerul peptic şi poate preveni arsurile stomacale survenite în urma unei mese copioase, bogată în grăsimi. În plus, efectul benefic se manifestă şi în cazul afecțiunilor tracului urinar sau a tulburărilor digestive la copii.

Reglează ciclul menstrual şi reduce intensitatea crampelor abdominale  specifice sindromului premenstrual datorită flavonoizilor, care au efect antiinflamator.

Sub formă de gargară, ceaiul de gălbenele vindecă durerile de gât, ameliorează aspectul gingiilor (previne sângerările) şi diminuează simptomele gingivitei sau a altor afecţiuni ale cavităţii orale.

Ceaiul de gălbenele consumat zilnic are efect detoxifiant, deci ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din corp şi protejează ficatul, vezica urinară şi alte organe interne, favorizând în acelaşi timp scăderea în greutate.

Previne formarea ridurilor şi ameliorează acneea prin aplicarea de comprese sau pliculeţe de ceai aplicate pe zonele problematice. Proprietățile emoliente şi cicatrizante din gălbenele duc la un aspect mai luminos al pielii, vindecă înțepăturile de insecte, iritațiile, tăieturile şi cicatricile. De asemenea, ceaiul de gălbenele este indicat şi pentru scalpul uscat, cu tendință spre mătreață.

Ceai de gălbenele- Contraindicații

Consumul de ceai de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează, precum şi persoanelor care urmează un tratament pe bază de sedative, deoarece anumite substanţe pot amplifica efectul medicamentelor.

De asemenea, pot exista reacții alergice sau dezechilibre hormonale, motiv pentru care este recomandat consultul medicului specialist înainte de a începe administrarea de ceai de gălbenele ca tratament naturist.

sursa:csid.ro

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.