biomimetica

Ce este biomimetica?

Știința

Sharing is caring!

Cuvântul „ biomimetică„  are la bază două cuvinte greceşti, şi anume bíos, care înseamnă „viaţă“, şi mímesis,care înseamnă „imitaţie“ Deci încercăm să copiem natura. Privit la scară microscopică, materialele din natură sunt de o complexitate extraordinară. Știinţa şi-a propus nu doar să descopere secretele care stau la baza remarcabilelor materiale din natură, ci şi să copieze aceste materiale — cel puţin în linii mari. Astfel se vor realiza lucruri uimitoare, prin noua ramură a științei, numită „Biomimetică„ .

Inginerul elveţian George de Mestral,în ani 1940, a observat că de hainele lui şi de blăniţa câinelui se prinseseră o mulţime de scaieţi. Împins de curiozitate, el a examinat scaieţii la microscop şi a fost fascinat de minusculele cârlige care se prindeau de orice avea mici orificii. În cele din urmă, el a inventat sistemul de închidere cu „scai“ — Velcro. Acesta pare să fie începutul biomemetici. De atunci, oamenii de știință studiază cu atenție lumea înconjurătore și copiază natura, realizând materiale mult mai rezistente și mai biodegradabile, îmbunătățind  substanțial modul de viață. De la telefonul mobil, la navele spațiale, rolul biomemetici este din ce în ce mai evident.

Să dăm un exemplu: Calmarul este dotat cu un fel de propulsie cu jet, ce facilitează înaintarea prin apă. Acest mod de a se deplasă este obiectul studiului de către oamenii de știință.  Modul cum sunt realizate componentele „motorului cu reacție” al Calmarului arată că sunt făcute din componente moi, care nu se rup, sunt rezistente la mari adâncimi și în plus nu fac zgomot. Într-o revistă de specialitate se arată că viteza crește până la 32 km/h.

Un alt exemplu este prezentat de http://www.natgeo.ro. :

„Ronald Fearing, profesor de inginerie electrica la Universitatea din California, Berkeley, si-a asumat una dintre cele mai mari provocari cu putinta: sa creeze o musca robotica miniaturala, care sa fie suficient de rapida, mica si manevrabila pentru a fi utilizata in operatiuni de supraveghere sau cautare si salvare. Daca o califorida ar fi bazait in biroul lui Fearing cand am avut prima intrevedere cu el, intr-o dupa-amiaza calda de martie, cu ferestrele larg deschise spre campusul de la Berkeley, asemanator unei gradini, as fi strivit-o fara sa stau nicio clipa pe ganduri.

La momentul cand Fearing a terminat sa-mi explice de ce o alesese drept model pentru aeronava sa miniaturala, i-as fi cazut in genunchi, coplesit de admiratie. Cu aripi care bat de 150 de ori pe secunda, musca se roteste in aer, planeaza si coboara in picaj cu o agilitate neobisnuita. Din zbor in linie dreapta, poate face o intoarcere la 90 de grade in mai putin de 50 de milisecunde – o manevra care ar face praf si pulbere un avion de vanatoare Stealth.”

Cu ajutorul biomimeticii, adică imitând natura,  vom pute realiza astfel de motoare silențioase și mai performante. Dar nu numai motoare silențioase, ci și alte lucruri de trebuință pentru a ne face viața mai ușoară și mai frumoasă.

Copyright © http://articol-info.ro  2015  toate drepturile rezervate

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.