cătina

Cătina, numită şi “ginsengul românesc”

Sănătate

Sharing is caring!

Cătina, numită şi “ginsengul românesc”

Ce moment mai bun să mă apuc de scris acest articol decât acesta, în care tocmai am terminat de aranjat în congelator pungile cu cătină pentru iarna ce va să vină. Se întâmplă în premieră, după ce mi-a fost lăudată până la cer şi înapoi, iarna trecută.

Cu mare greutate am reuşit atunci să pun mâna pe un borcan, din rezervele strategice ale oamenilor prevăzători. Mi-a plăcut, m-am documentat şi acum am tocmit kilograme multe de la piaţă.

Până prin ianuarie 2013, cătina nu însemna cine ştie ce pentru mine. Dacă îmi spuneai cuvântul mă gândeam degrabă la nişte siropuri naturale făcute din ea şi puse bine în magazinul pe care îl frecventez cu religiozitate, pe al treilea rând, cum intri, pe stânga. Dar în luna de care vă zic, m-au pocnit nişte boli mai multe – unele mai vechi, altele mai noi, iar lamentările mele ajung la urechile unor cunoscători într-ale cătinii.

Aşa aflu o poveste medicală care mă face să spun – aduceţi bobiţele acele încoace! Spune-se că doi copii din oraşul meu natal, cu mari probleme de imunitate, plimbaţi prin spitale franţuzeşti, unde medicii au ridicat din umeri, şi-au găsit scăparea când părinţii au descoperit miracolul cătinii.

Au dat de un om cu o plantaţie care le-a împachetat câteva kilograme de bobiţe portocalii în miere grozavă şi le-a recomandat să le dea pruncilor câte o lingură pe stomacul gol zi de zi. Cică în câteva luni, francezii se minunau de analizele mult îmbunătăţite de cătină, regina imunităţii, stăpâna unor rezerve nebănuite de vitamina C. După o aşa poveste, m-am dat peste cap să pun mâna pe un borcan-miracol din rezerva acestor oameni.

Nu m-am transformat peste noapte într-o sănătoasă tun, mai ales că borcanul cu pricina nu m-a ţinut mai mult de câteva săptămâni. Dar, nu am mai răcit una, două. Şi asta, alături de documentare, şi oferta irezistibilă a unei bunici vânzătoare din piaţa Matache din Capitală m-a făcut să îmi fac mai multe provizii de cătină decât de zacuscă pentru sezonul rece

Sursa: www.csid.ro

More from my site

  • Ce este detoxifierea Ce este detoxifierea (0)
    Detoxifierea este procesul natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organism. Organismul uman a fost conceput cu capacitate de a elimina toxinele în mod natural, dar  uneori […] Posted in Sănătate
  • Strugurii- mari beneficii pentru sănătate Strugurii- mari beneficii pentru sănătate (0)
    Strugurii- mari beneficii pentru sănătate      Strugurele este unul dintre cele mai cultivate fructe din lume, cu 68 milioane de tone produse în 2010 potrivit statisticilor, variind de la […] Posted in cultura, Sănătate
  • Cum să îți îmbunătățește memoria Cum să îți îmbunătățește memoria (0)
    Cum să îți îmbunătățește memoria Memoria a fost definită  ca proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor […] Posted in cultura, Sănătate
  • Sarea – întrebuințări multiple Sarea – întrebuințări multiple (0)
    Sarea – întrebuințări multiple Dacă salariu ar fi răsplătit cu sare, ai fi mulțumit? Sau dacă în schimbul aurului ai primi sare, ai fi de acord? Nicidecum, ar fi răspunsul multora. Dar în […] Posted in Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.