Fata care citește

Avem obiceiul de a citi?

cultura

Sharing is caring!

V-ar plăcea să călătoriți în zone îndepărtate , să cunoașteți oameni din diverse culturi, să cunoașteți obiceiuri, atitudini, convingeri ale altor popoare? Ați dori să explorați misterele Universului sau lumea microscopică? Și câte lucruri am putea cunoaște!

Toate sunt posibile dacă avem plăcerea de a citi. Prin  intermediul paginilor tipărite putem să ne îmbogățim viața cu multe lucruri utile și frumoase. Dar din nefericire peste 800 milioane de persoane din lumea întreagă, având  vârsta peste 15 ani, nu ştiu să citească şi să scrie. Acest lucru le limitează în mod serios capacitatea de a învăţa şi de a comunica. Le înăbuşă capacitatea de gândire  şi îi face dependenţi de cei care pot citi, acest lucru expunându-i pericolului de a fi influenţaţi sau exploataţi.

Chiar şi activităţile de zi cu zi pot deveni capcane pentru analfabeţi. De exemplu, cine nu ştie să citească semnele stradale şi informaţiile de la capătul de linie al autobuzelor, din staţiile feroviare sau de metrou şi aeroporturi riscă, în cel mai bun caz, să se rătăcească.

Există, totodată, inconvenientul şi jena de a trebui să rugaţi pe cineva să vă citească şi să vă scrie anumite scrisori şi documente personale sau chiar să vă completeze unele formulare simple. Mamele care nu pot citi instrucţiunile de pe alimente sau medicamente riscă să le dea copiilor lor lucruri ce pot să le dăuneze. Sau un fermier, neștiind să citească ar putea folosi substanțe chimice în mod greșit,distrugând  culturile.

Probabil nu aveţi probleme cu analfabetismul. Dar întrebați-vă cât de bun cititor sunteți? Poate citiţi greu şi cu reluări, adică aveţi obiceiul să vă opriţi la jumătatea unei propoziţii sau a unui rând şi să vă întoarceţi pentru a-l reciti. Sau poate pronunţaţi greşit unele cuvinte sau întâmpinați dificultăţi în înţelegerea sensului lor? Pot fi depăşite aceste probleme?

Motivația contează cel mai mult. Dorința de a face progrese poate fi dezvoltată indiferent de  vârstă. Iar în calitate de părinți puteți un bun exemplu pentru copiii voștri.  Un loc de muncă îl puteți obține mult mai ușor dacă aveți deprinderi de citire. Și cât de multe foloase ați putea avea!

Îmbogățiți-vă vocabularul urmând următoarele sugestii:

 • În timp ce citiţi, consultaţi un dicţionar pentru a înţelege adevărata semnificaţie a cuvintelor.
 • Însemnați cuvintele necunoscute în timp ce citiţi.
 • Observaţi cum sunt folosite în context aceste cuvinte.
 • Învăţaţi să pronunţaţi corect cuvintele.
 • Exersaţi folosirea cuvintelor noi atunci când conversaţi cu alţii.
 • Fiți selectivi în ce privește lectura voastră,căutând informații pozitive care să vă aducă beneficii pe plan intelectual şi spiritual.

 

Cu timpul veți vedea cum viața voastră se îmbogățește și plăcerea de a cunoaște se va mări iar orizontul cunoașteri  se va lărgi. Și veți ajunge  de mare ajutor și pentru alții.

Copyright © http://articol-info.ro  2015-2016.  Toate drepturile rezervate.

More from my site

 • Este Divorțul soluția? Este Divorțul soluția? (0)
  Divorțul pot fi unul dintre experiențele cele mai  traumatizante din viața cuiva. Este cea mai grea decizie pe care trebuie să o ia un soț sau o soție, atunci când viața de familie e în […] Posted in cultura
 • Ce este detoxifierea Ce este detoxifierea (0)
  Detoxifierea este procesul natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organism. Organismul uman a fost conceput cu capacitate de a elimina toxinele în mod natural, dar  uneori […] Posted in Sănătate
 • Apectul fizic si personalitatea Apectul fizic si personalitatea (0)
  Tot mai mulți tineri sunt obsedați de înfățișarea lor. În special fetele sunt atrase de ideea  de a avea un corp ca de manechin  super slab  așa cum sunt în revistele de modă. Nu se […] Posted in cultura, Sănătate
 • Cum să lupți cu mucegaiul Cum să lupți cu mucegaiul (0)
  Imaginează-ți că trebuie să lupți cu peste 10.000 de inamici, care te pot distruge cu totul! Și în timp ce citești aceste rânduri poate chiar unii dintre ei te atacă. Sporii de mucegai […] Posted in cultura, Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.