apa

Apa – Lichidul esențial vieții

cultura Știința

Sharing is caring!

Apa deși reprezintă o substanță simplă, dar totodată foarte complexă . Fiecare moleculă de apă conţine doar trei atomi, doi de hidrogen şi unu de oxigen. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă încă nu înţeleg pe deplin cum funcţionează molecula de apă. Dar cu toţii ştim însă că apa este esenţială vieţii şi că reprezintă 80% din greutatea oricărei viețuitoare. Fără culoare, fără miros, fără gust, fără calorii, şi cu toate acestea, apa este un element vital pentru toate formele de viaţă de pe pământ. Nici un om, nici un animal şi nici o plantă nu pot trăi fără ea. De la Balena Albastră la microb, apa este esenţială pentru toţi; şi nimic altceva nu o poate înlocui. Ca să-şi menţină sănătatea, fiecare dintre cei peste șapte miliarde de locuitori ai pământului trebuie să consume, sub formă de lichide sau în alimente, aproximativ 2,5 litri de apă zilnic. Fără apă, nu ar exista viaţă .

Oceanele acoperă circa 70% din suprafaţa Pământului, având un rol însemnat în reglarea climei. Oceanele şi atmosfera conlucrează armonios, făcând în permanenţă schimb de căldură, apă, gaze şi mişcare (vânt şi valuri). Ele colaborează şi în direcţionarea căldurii solare dinspre tropice spre poli, moderând astfel temperatura pe glob. De fapt, pentru ca majoritatea organismelor să supravieţuiască, temperaturile trebuie să se menţină între limitele termice în care apa rămâne în stare lichidă. „După cât se pare, condiţiile de pe Pământ sunt ideale vieţii“, se arată în cartea Rare Earth — Why Complex Life Is Uncommon in the Universe.

Din cantitatea de apă de pe glob, numai 3 la sută este apă dulce. Aproape toată apa dulce — aproximativ 99 la sută — este stocată în gheţari şi calote glaciare sau în pânzele freatice de la mari adâncimi. Omenirea are acces numai la 1 la sută, totuși suficientă pentru a ne potoli setea. În revista People & the Planet: „Chiar şi acesta [1 procent], dacă este distribuit în mod uniform pe tot pământul şi dacă este folosit în mod raţional, ar fi suficient ca să susţină o populaţie de două sau de trei ori mai numeroasă decât populaţia prezentă a lumii“.

Cantitatea totală de apă existentă pe pământ nici nu creşte, nici nu scade. În Science World se consemnează: „Probabil că apa pe care o folosim în prezent, cândva potolea setea unui dinozaur. Şi aceasta pentru că toată apa care există în prezent pe pământ este toată apa care a existat vreodată sau de care vom dispunevreodată“.

Am putea să ne întrebăm ce ne-am face fără acest lichid prețios? Din fericire o avem din abundență în zona în care trăim. Să n-o risipim, să o folosim cu înțelepciune chiar dacă ne-o permitem. Să ne gândim la zonele de pe glob unde apa lipsește cu desăvârșire. Să o consumăm în fiecare zi cu plăcere. „Nu trebuie să te bazezi pe senzaţia de sete pentru a stabili cantitatea de apă de care are nevoie corpul tău“, se arată în revista Health.Totuşi, faptul de a bea multă apă este un factor esenţial pentru bunăstarea noastră fizică şi afectivă şi chiar pentru aspectul nostru exterior. Corpul nostru pierde în continuu apă prin transpiraţie, lacrimi şi urină, precum şi prin respiraţie. Acest lichid pierdut trebuie înlocuit. În ce cantitate? Multe autorităţi în materierecomandă faptul de a bea cel puţin opt pahare — doi litri — de apă pe zi. De ce atât de multă apă? Apa este un element important în transportul substanţelor nutritive în corp şi în eliminarea toxinelor. Ea este necesară pentru reglarea temperaturii corpului şi pentru lubrifierea încheieturilor. „Chiar şi cea mai mică lipsă de apă vă poate face să vă simţiţi obosit . . . sau bolnav“, se spune în Health. „Deshidratarea este, de obicei, cauza ignorată a oboselii.“ Revista recomandă: „Nu vă lăsaţi înşelat de natura lichidă a cafelei sau a ceaiului, a băuturilor care conţin cofeină sau a alcoolului; acestea, de fapt, contribuie la deshidratare“. Cofeina şi alcoolul sunt diuretice şi provoacă eliminarea apei din corp. Și câte ar mai putea spune în legătură cu apa!

Așadar să-i dăm cea mai bună întrebuințare, prețuind-o și folosind-o cu chibzuință.

 

Copyright © http://articol-info.ro  2015-2016. toate drepturile rezervate

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.