Pahar de alcool

Alcoolul-dăunător sănătății?

Alimente Sănătate

Sharing is caring!

Alcoolul-dăunător sănătății?

         În limbajul curent, termenul de alcool se referă aproape întotdeauna la orice băutură amețitoare. Acest sens stă la baza termenului de alcoolism (dependență de alcool).

     Majoritatea băuturilor alcoolice care sunt conțin etanol, compus chimic care reprezintă o neurotoxină, substanță care poate afecta sau chiar distruge sistemul nervos. Stare de ebrietate reprezintă faptul că persoana este  otrăvită. În cantități mai, etanolul poate cauza  coma sau moartea. Mai ales atunci când se bea pe nerăsuflate, alcoolul devine foarte periculos, cauzând moartea.

Organismul transformă etanolul în substanţe inofensive, dar nu imediat. Dacă nu are suficient timp pentru a-l transforma, organismul acumulează etanolul, care începe să afecteze vizibil funcţiile cerebrale. În ce fel?

Persoana devine  incoerentă. Care este motivul?  Vorbirea, vederea, coordonarea, gândirea şi comportamentul depind toate de o serie de reacții chimice foarte complexe care au loc la nivelul neuronilor, celule cu rol foarte important. Etanolul modifică aceste reacții, inhibând sau sporind activitatea anumitor neurotransmițători, substanțe chimice care transmit semnale de la un neuron la altul. Astfel, fluxul de informații prelucrate de creier este afectat, iar acesta nu mai funcționează normal. De aceea, dacă o persoană bea peste măsură, vorbirea i se îngreunează, vederea i se încețoșează, mișăcările îi devin lente, iar controlul asupra acțiunilor sale scade considerabil. Toate acestea sunt dovezi ale simptomelor  intoxicaţiei cu alcool.

Cei care consumă cu regularitate alcool și în cantități mari, ajung să se obișnuiască cu alcoolul, astfel creierul se adaptează la procesele chimice încercând să anuleze efectele toxice ale etanolului şi să păstreze funcțiile nervoase nealterate. Aceasta duce la toleranță, situație în care aceeași cantitate de alcool nu mai are aceleași efecte ca înainte. După adaptare la această stare, intervine dependența de alcool. Corpul dorește alcoolul pentru a-și păstra echilibrul chimic, dar anumite funcții ale creierului devin complet destabilizate. Simptomele sunt la fel ca la cei care folosesc droguri. Așadar nu e glumă cu excesul de alcool.

Chiar și în cantități mici, dar cu regularitate, consumul de alcool creează accidente și nenumărate boli. Potrivit diferitelor surse, pentru bărbați consumul moderat de alcool ar însemna 20 g de alcool pur pe zi, sau două pahare obișnuite, iar pentru femei 10 g pe zi, sau un pahar obișnuit. Milioane de oameni folosesc alcoolul din când în când, ceea ce nu este dăunător. Factorul-cheie în ocrotirea sănătății este moderația. Pentru că nu sunt două persoane identice, atunci nicio cantitate de alcool nu poate fi consumată la fel.

 Foarte periculos este atunci când conducem automobilul, dacă am consumat alcool riscul de a produce un accident este mult mai mare. Desigur că legislația ne poate permite, în funcție de țară, să consumăm o anumită cantitate, dar viața noastră și a celor din jur este mult mai importantă. Bine este să nu ne urcăm la volan niciodată, dacă am consumat alcool. În general, organismul elimină aproximativ 7 g de alcool pe oră. Iar un pahar de bere obișnuită de 330 ml conține 4 5% alcool,un singur pahar de spirtoase (whiskey, gin, vodca) de 40 ml conține 40% alcool),un pahar de vin de 140 ml conține 12% alcool, un pahar de lichior de 70 ml conține 25% alcool.

Prin urmare, chiar dacă mulți oameni atunci când consumă alcool folosesc cuvântul sănătate, în realitate ei o distrug, nefiind cumpătați în obiceiurile lor.

Copyright © http://articol-info.ro    toate drepturile rezervate.

More from my site

 • Ce este detoxifierea Ce este detoxifierea (0)
  Detoxifierea este procesul natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organism. Organismul uman a fost conceput cu capacitate de a elimina toxinele în mod natural, dar  uneori […] Posted in Sănătate
 • Ciupercile- savuroase dar și periculoase Ciupercile- savuroase dar și periculoase (0)
  Mult timp oamenii de știință au crezut că ciupercile sunt plante deosebite, dar mai târziu au înțeles că sunt fungi, și chiar  au creat o ramură a biologiei numită micologie. Atunci când […] Posted in Alimente, cultura
 • Cum aflăm necesarul zilnic de calorii Cum aflăm necesarul zilnic de calorii (0)
  Cum aflăm necesarul zilnic de calorii!      De câțiva ani, a apărut o întreagă isterie legată de numărul necesar de calorii pe care trebuie să le consumăm zilnic. Când vine vorba de […] Posted in Alimente, Sănătate
 • Îndulcitorii hipocalorici: risc sau beneficiu? Îndulcitorii hipocalorici: risc sau beneficiu? (0)
  Un interviu cu dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice. MEDICA: sunt îndulcitorii hipocalorici o soluţie recomandată pentru suplinirea gustului […] Posted in Alimente, Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.