aer condiționat

Aerul condiționat – eficientizare

cultura Știința

Sharing is caring!

Meritul pentru inventarea aparatelor de aer condiționat îi este atribuit lui Willis Carrier, încă din 1906 când a fost brevetat pentru invenția  numită „Aparate pentru tratarea aerului„. Dar din anul 1950 au început să fie folosite pe scară largă în țările dezvoltate economic. Dar începutul aerului condiționat din cele mai vechi timpuri. Mușuroaiele de termite creează o temperatură ambiantă, invidiată de cei mai mari specialiști din domeniu. În locuința termitelor vom găsi o temperatură constantă de 31 de grade, 24 de ore din 24.

Să ne imaginăm cum ar fi viața, într-o vară fierbinte, fără a beneficia de aer condiționat? Cei mai în vârstă, vor spune că în trecut oamenii trăiau fără a avea aer condiționat, în cel mai bun caz, poate un ventilator. Pentru tineri e de neconceput să trăiască fără o climatizare corespunzătoare. Dar pentru că face parte din realitate vieții, să vedem cum să-l folosim cât mai eficient.

Când este iarnă, în locuință avem 22-24 grade și suntem mulțumiți. Dar când este vară, reglăm aerul condiționat la 18 grade. Ceva nu merge, dacă e să gândim logic, iarna suntem mai gros îmbrăcați și vara mai subțire. De ce dorim să avem 18 grade vara? Poate din dorința de a fi cât mai răcoare. Nu este nicidecum mai sănătos dacă venim de afară, fiind 35 de grade și intrăm la 18 grade. Impactul este foarte mare și nu știm de ce răcim sau facem bronșită în mijlocul verii. În plus, consumul de energie e mult mai mare, filtrând banii și aruncându-i afară.

Potrivit ar fi să nu stăm în zona aparatului de aer condiționat ca să ne bată în ceafă, sănătatea ne poate fi pusă în pericol. Apoi nu uităm să aerisim locuința, deschizând ferestrele, dimineața, seara sau noaptea. Curățenia este esențială pentru sănătatea noastră, dar dacă utilizăm produse chimice pentru curățenie, aerul condiționat nu filtrează suficient, putând chiar să ne intoxicăm. Și dacă avem copii mici, aerul condiționat va crea probleme de sănătate, deoarece, în special, organismul bebelușilor este mult mai sensibil la viruși, care pot afect mult mai ușor. De aceea temperatura, trebuie reglată la 25 de grade și dacă e posibil să fie montat aparatul, în altă cameră. Să nu uităm să curățăm periodic filtrele de la aerul condiționat.

La automobil, aerul condiționat e diferit de cel dintr-o locuință, întrucât componentele din plastic ale sistemului de ventilare elimină o substanță chimică, numită benzen, fiind cancerigenă. Din acest motiv, înainte de a porni aerul condiționat la mașină, să deschidem ferestrele pentru a aerisi bine.

Prin urmare, dacă folosim cu înțelepciune aerul condiționat, vom avea o viață mult mai confortabilă și mai economică.

 

 

More from my site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.